18 May 2009

My 3rd Short Semester

Salam perjuangan...peace

Sudah agak lama ana tidak mengarang apa-apa di blog ini. Semester pendek kali ini merupakan semester pendek ke-3 ana sepanjang berada di bumi UIAM (kali pertama di matrik PJ, kali kedua di UIAM Kuantan).


1 - 3 Mei 2009

Beberapa hari sebelum bermulanya semester ini ana telah menyertai suatu bengkel bertajuk Arabic Debating Skills Enhancement Workshop anjuran Kelab Debat Bahasa Arab UIAM. Ana yang pada asalnya ditugaskan sebagai ahli jawatan kuasa program, telah diminta oleh pihak ketua fasilitator, Ikhwan untuk menggantikan salah seorang fasilitator yang tidak dapat bersama pada program tersebut. Program ini yang mensasarkan pelajar-pelajar beberapa IPTS berjaya menarik penyertaan daripada KIAS, USIM, KIPSAS dan DQ.

Majmuah Al Ankabut (مَجْمُوعَة العنكبوت)

Walau pun pada permulaan program terdapat beberapa orang pelajar yang masih kekok berbahasa Arab, alhamdulillah sepanjang 2 hari 3 malam ini mereka berjaya juga meningkatkan kemahiran berbahasa Arab berbanding sebelumnya...

Sesi Tanwir oleh Akh Rajawi

Sesi Pembentangan

Ana mengucapkan ribuan terima kasih kepada akh Ikhwan dan barisan fasilitator yang sudi memberi tunjuk ajar sepanjang program berlangsung. Ana juga mewakili pihak kelab memohon ampun dan maaf kepada para peserta jika terdapat sebarang kekurangan dan kelemahan daripada pihak kami.


14 Mei 2009

Bermula 14 Mei, biro Studio dan Latihan, Kelab Debat Bahasa Arab UIAM telah memulakan latihan mingguan atau lebih dikenali sebagai 3rd Weekly Arabic Debate League. Program ini dimulakan dengan sesi tanwir @ brainstorming session bersama jurulatih - jurulatih UIAM seperti Ustaz Salah, Ustaz Ibrahim dan Ustaz Majdi.

Pada sesi latihan kali ini, kami menerima ramai muka - muka baru yang berpotensi untuk untuk dicanai tahap bahasa Arab mereka. Pelajar - pelajar Arab juga lebih ramai yang berminat untuk menyertai program latihan ini. Syukur alhamdulillah, penyertaan mereka amatlah dialu - alukan untuk mencetuskan suasana yang lebih kondusif untuk meningkatkan mutu bahasa Arab dalam kalangan peserta Melayu.


16 Mei 2009

Latihan kali ini menggunakan sistem premier league, di mana 4 kumpulan dengan tunjuk ajar daripada 4 orang mentor Kak Ayu, Ikhwan, Kak Aishah dan Huda akan berentap sepanjang 4 minggu. Pada hari Sabtu pula telah diadakan sesi debat pusingan pertama dengan tajuk 'Media Massa Penyebab Utama Keruntuhan Akhlak Remaja'.

وسائل الإعلام المعاصرة سبب انحلال أخلاق السباب

Pada pusingan ini, kumpulan ana di bawah seliaan kak Aishah sebagai pembangkang (معارضة) menentang pasukan Huda. Keputusannya, pasukan ana kalah. Pada pusingan ke-2, sekali lagi pasukan ana sebagai pembangkang tewas kepada pasukan kak Ayu dengan tajuk 'Produk Tempatan Lebih Bagus Daripada Produk Luar Negara'

المنتج المحلي أفضل من المستورد

Walau kalah 2 kali berturut - turut, namun kalah menang adat pemainan. Apa yang penting adalah pengalaman manis berdebat. Insya allah, pada hari Sabtu yang akan datang pasukan ana akan bertemu dengan anak didik Ikhwan sebagai pembangkang dalam tajuk yang akan diberitahu kelak.

p/s: kalau pembangkang = مُعَارَضَة , kerajaan dalam bahasa Arab ape ???

2 comments:

 1. wohoho
  'gaduh' baek2 la naa :)
  makin mantap la ni..
  tatau nk sokong mana neh, haha.

  p/s: i folow ur blog kan..no worries..i read ur entries :)

  ReplyDelete
 2. @As

  huhu, bukan gaduh laaa...

  cme panas sikit je... hehe

  ReplyDelete

Assalamualaikum. Salam perjuangan.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini. Segala isi kandungan blog ini merupakan serba sedikit perkongsian ilmu, pengalaman dan pendapat penulis.

Para pembaca diizinkan untuk berkongsi bahan-bahan blog ini dengan syarat dikekalkan link kepada blog ini.

Sebarang nasihat, komen, kritikan membina dan teguran berhikmah untuk penambahbaikan blog ini amatlah dialu - alukan.

Terima kasih.