19 July 2009

Penyambut Tetamu

Salam perjuangan...03

17 Julai 2009
Jam 6 petang
Perpustakaan UIAM

Ana menerima panggilan telefon daripada Ikhwan mengajak untuk menyertainya menjadi penyambut tetamu dari luar negara di KLIA untuk menghadiri seminar yang dianjurkan oleh UIAM bersama FIUW di Hotel Crowne Plaza Mutiara.

"Bad, jom esok kita pergi KLIA jadi penyambut tetamu?"
"Eh, kena cakap Arab ke?"

Ana yang pada mulanya tidak berapa yakin dengan keupayaan diri menerima juga amanah ini.

18 Julai 2009
Jam 9 pagi
KLIA

Sebaik menjejakkan kaki ke KLIA, perasaan sebak mula menghimpit diri. Terkenang kembali kali pertama sampai ke KLIA masih ber'ayah', kali kedua datang sudah tidak ber'ayah' lagi...

Kenangan bersama ayah dan keluarga sebelum melanjutkan pelajaran ke UNHAS (Universitas Hasanuddin) di Makassar menjengah kembali...

Sempat bermalam di Concorde Inn KLIA sebelum ke Indonesia


Ana bersama Ikhwan terus mendaftarkan diri di kaunter untuk menyertai penyambut-penyambut tetamu yang lain daripada agensi-agensi pelancongan dalam ruangan public paging.

Taal, taal, Abdullah kaza wa kaza...

Isma', isma', Ahmad kaza wa kaza...

Hina, hina, Muhammad kaza wa kaza...

Jika ayat-ayat ini keluar daripada mulut seorang Islam, mempunyai latar belakang agama, menguasai asas bahasa Arab dan sebagainya seperti sahabat kita dari USIM yang membuat pengumuman di KLIA seperti ini tidaklah menjadi suatu perkara pelik:

...فعلى المسافرين الكرام التوجه إلى بوابة ...

Namun, ana betul-betul terpukul apabila melihat agen-agen daripada agensi pelancongan yang dimiliki oleh kaum Cina dan India yang mengambil tempahan daripada pelancong Arab.

Benarlah kata ayah suatu ketika dahulu di kelasnya:


"Barang siapa yang mengatakan bahawa pelajar aliran agama kurang peluang pekerjaan di Malaysia adalah pembohong! Mengapa para pelajar aliran agama mempunyai pemikiran sangat sempit hanya mahu menjadi guru J-QAF dan mengajar di masjid-masjid sahaja? Pelancong Arab begitu ramai yang datang ke Malaysia kenapa tidak ambil peluang ini?"


Ini merupakan suatu penghinaan kepada kita para pelajar aliran agama dan Arab. Begitu ramai sekali para pelajar kita dalam aliran ini sama ada di dalam atau di luar negara, ke mana perginya mereka???

Jangan hanya berbangga dengan nama institusi sahaja!!!

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum. Salam perjuangan.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini. Segala isi kandungan blog ini merupakan serba sedikit perkongsian ilmu, pengalaman dan pendapat penulis.

Para pembaca diizinkan untuk berkongsi bahan-bahan blog ini dengan syarat dikekalkan link kepada blog ini.

Sebarang nasihat, komen, kritikan membina dan teguran berhikmah untuk penambahbaikan blog ini amatlah dialu - alukan.

Terima kasih.