30 May 2008

Bahasa Arab Edisi 1 (wazan)

Assalamualaikum. encem


Pada post kali ini ana akan terangkan فِعْلٌ dengan lebih lanjut. Untuk pengetahuan para pembaca, bahasa Arab mempunyai 14 ضَمِيْر (kata ganti nama) iaitu:



dia (seorang lelaki) هُوَ
mereka (dua orang lelaki) هُمَا
mereka (ramai lelaki) هُمْ
dia (seorang perempuan) هِىَ
mereka (dua orang perempuan) هُمَا
mereka (ramai perempuan) هُنَّ
kamu (seorang lelaki) اَنْتَ
kamu (dua orang lelaki) أَنْتُمَا
kamu (ramai lelaki) أَنْتُمْ
kamu (seorang perempuan) اَنْتِ
kamu (dua orang perempuan) أَنْتُمَا
kamu (ramai perempuan) أَنْتُنَّ
saya (lelaki @ perempuan) أَنَا
kami (lelaki @ perempuan) نَحْنُ

فِعْلُ الْمَاضِى
فَعَلَ : هُوَ
فَعَلاَ : هُمَا
فَعَلُوْا : هُمْ
فَعَلَتْ : هِىَ
فَعَلَتَا : هُمَا
فَعَلْنَ : هُنَّ
فَعَلْتَ : اَنْتَ
فَعَلْتُمَا : أَنْتُمَا
فَعَلْتُمْ : أَنْتُمْ
فَعَلْتِ : أَنْتِ
فَعَلْتُمَا : أَنْتُمَا
فَعَلْتُنَّ : أَنْتُنَّ
فَعَلْتُ : أَنَا
فَعَلْنَا : نَحْنُ
Muhammad memukul anjing ضَرَبَ مُحَمَّدٌ اَلْكَلْبَ

Fatimah memukul anjing
ضَرَبَتْ فَاطِمَةُ اَلْكَلْبَ

فِعْلُ الْمُضَارِعِ
يَفْعَلُ : هُوَ
يَفْعَلاَنِ : هُمَا
يَفْعَلُوْنَ : هُمْ
تَفْعَلُ : هِىَ
تفْعَلاَنِ : هُمَا
يَفْعَلْنَ : هُنَّ
تَفْعَلُ : اَنْتَ
تَفْعَلاَنِ : أَنْتُمَا
تَفْعَلُوْنَ : أَنْتُمْ
تَفْعَلِيْنَ : أَنْتِ
تَفْعَلاَنِ : أَنْتُمَا

تَفْعَلْنَ : أَنْتُنَّ
أَفْعَلُ : أَنَا
نَفْعَلُ : نَحْنُ

kami bermain bola sepak
نَلْعَبُ كُرَةَ الْقَدَمِ

Muslimin bersolat di masjid
اَلْمُسْلِمُونَ يُصَلُّونَ فِى الْمَسْجِدِ


فِعْلُ الْأَمْرِ
افْعَلْ : اَنْتَ
افْعَلاَ : أَنْتُمَا
افْعَلُوْا : أَنْتُمْ
افْعَلِى : أَنْتِ
افْعَلَتَا : أَنْتُمَا
افْعَلْنَ : أَنْتُنَّ

minumlah wahai saudaraku (L) اشْرَبْ يَا أَخِى
tulislah di atas papan hitam (P) اكْتُبِى عَلَى السَّبُّورَةِ




Antum boleh mengubah ayat di atas dengan menggantikan dengan ضَمِيْر yang lain. Cuba fahami terlebih dahulu wazan - wazan ini, kemudian dihafaz supaya antum boleh membuat ayat dengan wazan yang betul.

Semoga bermanfaat…wink

26 May 2008

Kenduri...Kenduri...Kenduri...

Salam perjuangan...kenyit

Musim cuti sekolah kembali lagi...Selamat bercuti diucapkan kepada pelajar - pelajar sekolah sekalian...celebrate

Tidak dilupakan juga kepada mahasiswa - mahasiswa yang bakal memulakan kembali sesi pengajian mereka setelah bercuti sekian lama...tak sabar rasanya ana hendak memulakan semula sesi pengajian di UIA Gombak, hehe...rindu

Ok, seperti biasa setiap kali cuti sekolah pasti akan diadakan kenduri kendara, ana sendiri pun hampir 4 kenduri ana hadiri semalam...
















Alhamdulillah, kenduri terakhir di rumah kenalan ibu yang ana hadiri semalam di Tasek Gelugor sememangya menginsafkan ana. Kenduri ini diadakan di rumah sebelah pengantin perempuan. Pasangannya pula merupakan seorang lelaki Australia.

Keluarga kami berdua yang agak rapat membolehkan kami berkesempatan untuk mengetahui kisah bagaimana si pengantin perempuan ini berdakwah kepada lelaki ini.

Lelaki Australia ini merupakan seorang arkitek yang banyak membina masjid. Kisah pengislaman beliau bermula apabila beliau terlibat dalam projek Masjid Kristal, Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Si pengantin pula merupakan seorang pelajar UM yang terlibat sama dalam projek ini.

Apa yang menarik, si pengantin perempuan telah berkata kepada si lelaki Australia ini:


Awak bina masjid, habuan awak hanyalah di dunia. Tetapi jika awak adalah seorang Islam, habuan awak terdapat di dunia dan di akhirat hasil masjid - masjid yang awak bina selama ini.


Apa jawab si lelaki tersebut:


Eh? Ye ke? Kenapa tidak ada orang Islam yang pernah beritahu saya selama ini?


Si lelaki kemudiannya membaca buku - buku berkaitan Islam, menghadiri kuliah agama dan akhirnya alhamdulillah, beliau memeluk Islam juga pada akhirnya...



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Cuma apa yang menginsafkan ana adalah soalan lelaki Australia tersebut.

Cuba bayangkan kalau kita ditanya di hadapan Allah pada hari akhirat kelak, sudahkah kamu menyampaikan dakwah Islam kepada yang non-Muslim. Apa jawapan kita???busuk

Eh? Iye ke? kenapa tidak ada orang Islam yang pernah beritahu saya selama ini?

24 May 2008

RSS Feed menggunakan Spring Widgets

Salam perjuangan...@lol

Post kali ini dibuat atas permintaan sahabat ana, Dr Nik Abduh yang bertanyakan bagaimana untuk meletakkan rss feed blog Ust Maszlee Malik menggunakan spring widgets, insya allah ana akan terangkan secara visual...



Sila klik pada gambar untuk imej yang lebih jelas...



Semoga membantu...@sinchan

22 May 2008

Tag...Tag...Tag...

Salam perjuangan...encem

Aisey...Tak pasal2 ana kena tag pulak...gigitjari

Apa tag 2?



Asyik-asyik main tag aje. Jom kita 'usrah'kan tag.

Tag ini dinamakan; Usrah Yang Lazat, Lemak Berkrim (^_^)

Moga-moga tag ini dapat memberi pencerahan berkenaan usrah, dan lebih ramai yang dapat mengecapi nikmatnya usrah!

Jawab lima soalan mudah (tak payah goreng panjang-panjang);

[1*] Berapa lama anda dah sertai usrah?


[2*] Bagaimana anda boleh sertai usrah?


[3*] Kenapa anda menyertai usrah?


[4*] Tiga perasaan anda setelah menyertai usrah


[5*] Lima perkara yang anda dapat selama menyertai usrah


Peraturan Tag:
1. Setiap blogger mesti letakkan peraturan ini di hujung entri
2. Blogger yang ditag perlu menjawab soalan-soalan yang dikemukakan
3. Blogger yang ditag perlu meletakkan jawapan di dalam entri blog masing-masing
4. Jangan lupa untuk tag rakan-rakan blogger yang lain
5. Jangan lupa untuk maklumkan bahawa mereka telah ditag dan perlu membaca blog anda

Ayuh ikhlaskan niat. Bukan untuk mencetus rasa eksklusif, cuma ingin menyebar kegembiraan berusrah. Indah, nikmat dan cukup membahagiakan!

sumber:http://dhanysarip.blogspot.com

Ok, ini pula jawapan ana...

1) Masih baru lagi

2) Roomate yang ajak...syukran helmitepuktangan

3) Hendak bersama menyumbang untuk pembangunan Ummah, dakwah tidak akan terjejas tanpa kita tetapi kitalah yang terjejas jika meninggalkan dakwah.

4) Terasa ukkuwwah islamiah, dapat mengamalkan dan menyebarkan ilmu yang dipelajari dan semakin tersedar daripada lena yang panjang.

5) Lebih komited dengan Islam, lebih banyak ilmu, lebih berdisiplin, memanfaatkan waktu, terasa ukhuwwah islamiah yang merentas benua...



Mari kita lihat siapa yang kena...jelir

Anwar http://creamstudents.com/
Abid http://maal-hijrah.blogspot.com/
Zulkifli http://zulyunus.com/

21 May 2008

Bahasa Arab - Edisi Pengenalan

Salam perjuangan...senyumsenyumsenyum

Siri pengajian Bahasa Arab ini merupakan perkongsian ana dengan antum berdasarkan nota - nota yang sempat ana pelajari daripada ayah ana, Allahyarham Tuan Guru Ustaz Sha'ari bin Ishak. Semoga segala ilmu yang dipelajari, diamalkan dan disebarkan bermanfaat untuk kita dan beliau.ros



Bahasa Arab terbahagi kepada 3 bahagian, iaitu:

اِسْمٌ (kata nama)

فِعْلٌ (kata kerja)

حَرْفٌ(huruf)


اِسْمٌ

اِسْمٌ terbahagi kepada 2, iaitu مُأَنَّثٌ (perempuan) dan مُذَكَّرٌ (lelaki).

مُأَنَّثٌ bertanda ة di hujungya. Contoh:

pelajar perempuan طَالِبَةٌ

pelajar lelaki طَالِبٌ


Perhatian !

Penggunaan
اِسْمٌ dalam suatu ayat hanya menggunakan ال atau tanpa ال bukan digabungkan. Contoh bagi perkataan sekolah:


اَلْمَدْرَسَةُ atau مَدْرَسَةٌ bukan اَلْمَدْرَسَةٌ


فِعْلٌ

فِعْلٌ pula terbahagi kepada 3, iaitu:

فِعْلُ المَاضِى (kata kerja yang telah berlaku)

فِعْلُ المُضَارِعِ (kata kerja yang sedang berlaku)

فِعْلُ الأَمْرِ (kata kerja berbentuk perintah)


Contohnya bagi perkataan menulis:

كَتَبَ (telah menulis)

يَكْتُبُ (sedang menulis)

أُكْتُبْ (tuliskan!)


حَرْفٌ

حَرْفٌ ialah huruf – huruf yang digunakan untuk melengkapkan ayat. Ana kurang arif dalam menerangkan erti huruf ini, harap ada yang membantu. doa

Contoh حَرْفٌ yang sering digunakan adalah حَرْفُ جَرٍّ seperti:

مِنْ (dari)

إِلَى (kepada)

عَنْ (daripada)

عَلَى(di atas)

فِى (dalam / di)

بِ (dengan)

كَ (seperti)

لِ (untuk)

Masih banyak lagi حَرْفٌ yang tidak disebutkan di sini. Insya allah, pada masa akan datang ana akan terangkan dengan lebih lanjut.peace

18 May 2008

Emoticon di Blogger???

Salam perjuangan...senyum


Kali ini, ana hendak berkongsi dengan antum cara- cara bagaiman meletakkan emoticon di Blogger post.


Selama ini antum menggambarkan perasaan suka atau gembira pada post antum begini =) atau begini ^_^


Tips yang ana jumpa di sini dan di sini mengajar bagaimana untuk meletakkan emoticon seperti ini peace dan ini minum di post masing - masing...


1. You must used Firefox browser when you following this tutorial.
2. Open your Firefox browser
3. Install greas monkey, please click here!
4. Click this script, and then click install.
5. Go to yout template editor, and find this code ]]>
6. Copy and paste following codes above of ]]>
    img.emoticon {
    padding: 0;
    margin: 0;
    border: 0;
    }

7. Click Save Template button.

8. Done


Mungkin pengguna wordpress akan berkata:

alah, setakat emoticon tu dah lama kami pakai...adede ko ni bad...setan

tapi, kalau emoticon begini pulak:ahaha: bagaimana?

untuk emoticon ini, antum juga perlu mengikuti 8 langkah seperti di atas. Cuma pada langkah ke 4 click this script, and then click install.

Selamat mencuba...
tepuktangan

17 May 2008

DERMASISWA TAJAAN KE TIMUR TENGAH

Salam perjuangan...biggrin


Tawaran Dermasiswa ini dibuka bagi Program Pengajian Islam dan
Bahasa Arab, Tahfiz Qiraat dan Bidang Perubatan di Universiti Timur
Tengah (Mesir, Morroco , Jordan) sessi pengajian 2008/2009.


Tarikh tutup permohonan pada 30 Mei 2008.


Maklumat lanjut sila layari http://www.e- zakat.com. my


16 May 2008

Ada Apa Dengan 16 Mei???

Salam perjuangan...biggrin


Saban tahun kita akan menyambut Hari Guru pada hari ini. Selamat Hari Guru diucapkan kepada seluruh warga pendidik yang telah banyak menabur jasa dan bakti kepada kami anak – anak muridmu.

video

Ya, setiap kali sambutan Hari Guru, kita akan hantar sms, kad ucapan, email atau call guru @ cikgu kesayangan kita di sekolah dahulu. Hal ini merupakan mindset yang terpahat kemas di benak kita sebagai pelajar, Hari Guru hanya untuk cikgu sekolah sahaja.

Bagaimana pula dengan pensyarah kita?

Tidakkah kita pernah terfikir untuk mengucapkan terima kasih kepada mereka? Ana tertarik dengan saranan sahabat ana, Anwar yang mencadangkan supaya para pensyarah juga dimasukkan dalam senarai tersebut.

Bukanlah ucapan tahniah apatah lagi hadiah yang mereka dambakan tetapi rasa dihargai oleh pelajar mereka itulah yang dapat mengubat hati mereka akibat tekanan kerja mengajar kita, pelajar – pelajar yang banyak membuat salah kepada mereka.

Bukan sedikit kisah pelajar – pelajar yang menderhaka kepada guru, menumbuk guru, ponteng kelas, mengumpat guru di belakang, menggelar guru dengan bermacam – macam gelaran (mummy, daddy, comel,orang tua 2...) dan macam – macam lagi kekurang ajaran kita...

Mungkin ada yang berkata, alah apa ada dengan sambutan Hari Guru? Takat nak bagi hadiah, ucap terima kasih, bernasyid, jamuan makan baik tak payah buat. Tinggal kat rumah study @ tengok tv pun best...isy3...

Malah lebih teruk lagi bagi yang sudah melupakan guru – guru mereka, ataupun dengan sengaja buat – buat tak kenal cikgu sendiri (terutama bila tengah berkepit dengan makwe / pakwe kat shopping complex)


Adakah anda masih ingat dengan guru anda di sekolah menengah dulu?

Ingat!

Oh, ingat...Cikgu sekolah rendah?

(kurang yakin menjawab) Ingat...

Cikgu tadika / taska / taski / pasti?

Erm, tak pasti la...


Haa...itu baru cikgu kita...Bagaimana pula dengan guru pertama dan kedua kita?

Siapa?

Siapa hang tanya?

Mak ayah kita la...


Ingatkah kita dengan dosa –dosa kita, kesalahan kita pada mereka? Pernahkah kita terfikir adakah kita telah menggoreskan hati mereka?

Tanpa mereka siapalah kita???

Hendak berjalan pun kena ajar...Hendak bercakap pun kena latih...

Tapi bila dah besar, dah pandai jalan, dah pandai bercakap, mula pandai meninggikan suara di hadapan mereka, mula pandai menyusahkan mereka...

Itu baru parent kita, masih ingat dengan Guru Besar (bahasa Indonesia) = Mahaguru (bahasa Malaysia) kita??? Setiap yang bergelar Islam wajib jadi anak murid beliau...

Erk, sape ye?


Kerana perjuangannya lah kita merasa nikmat Islam, nikmat Iman pada hari ini...Setakat mana kita mengamalkan ilmu yang sudah dicurahkan? Sebanyak mana kita mengingati beliau? Sedalam mana kita cuba menyelusuri jejak langkah beliau? Takkan itu pun tak ingat?

Beliaulah Rasulullah S.A.W.

video

Oh...mestilah ingat...

Habis, kenapa umat Islam dibantai, dihina, dizalimi kita boleh rileks lagi??

Kenapa kita lebih mengingati tarikh 14 Februari (Valentine’s Day) berbanding 12 Februari (syahidnya Hassan Al Banna)?

Sejak bila Palestin dijajah?

Erm, tak ingat...

Nakbah Palestin dah 60 tahun pun tak ingat lagi?

Renung - renungkanlah...

"Sesungguhnya mukmin itu bersaudara" (Surah al-Hujuraat:ayat 10)

"Tidak beriman seorang muslim itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai buat dirinya" (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Wahai para guru kami...

Kenakalan, kami harap dimaafkan...

Kekurang ajaran kami mohon diampunkan...

Jasamu dikenang...


p/s: insya Allah esok 17 Mei 2008 ana akan join Hari Keluarga Sek Men Keb Khir Johari di Pantai Merdeka...Semoga dapat menjalinkan hubungan yang lebih erat dengan guru - guru ana...




15 May 2008

60 TAHUN NAKBAH PALESTIN

ASSALAMU'ALAIKUM

PAS, ABIM,
TERAS, JIM, GAMIS, KARISMA, PKPIM, PEMBINA, APPIM DAN SEMUA PIHAK YANG MEMBANTAH PENCEROBOHAN & PENDUDUKAN ISRAEL DI BUMI PALESTIN

MENJEMPUT

TAN SRI / DATUK SERI / DATO' / DATIN / TUAN / PUAN / SDR. / SDRI. SERTA SELURUH RAKYAT MALAYSIA HADIR KE

PERHIMPUNAN AMAN PENYERAHAN PETISYEN BERSAMA TANDA TANGAN BANTAHAN 100,000 RAKYAT MALAYSIA KEPADA WAKIL PBB

SEMPENA MEMPERINGATI

60 TAHUN NAKBAH PALESTIN

Tempat Serahan Memorandum:

WISMA UN
Blok C,
Kompleks Pejabat Damansara
Jalan Dungun, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur.

Tarikh:
JUMAAT,
10 JAMADIL AWAL 1429

BERSAMAAN
16 MEI 2008

Masa:
10:30 PAGI
(BERKUMPUL DI HADAPAN WISMA UN)












Peta Wisma UN:

http://www.undp. org.my/index. php?navi_ id=156


http://temanteras.files.wordpress.com/2008/05/nakba-malay-poster1.jpg

14 May 2008

iLuvislam Goes To Glasgow(IGTG)

Kelahiran Anak ke-2 iLuvislam Dot Com
www.iLuvislam.com
oleh: ImKoyube


Alhamdulillah, setelah kami berjaya menganjurkan program
anak sulung ; iLuvislam Goes To Glasgow(IGTG) pada Disember 2007, ramai sahabat dan pengunjung website ini yang meng-usulkan pelbagai aktiviti lain.

Beberapa aktiviti dirancang mengikut kemampuan pihak iLuvislam. Memandangkan kebanyakan daripada kami adalah pelajar luar negara di UK & Ireland, maka insyaAllah sempena cuti penggal bermula Julai-Sepetember ini, kebanyakan dari kami akan pulang ke tanah air. Selain bekerjasama dengan ISAC Studio untuk program KEM Eksplorasi Minda 2008, insyaAllah iLuvislam akan memanfaatkan kebanyakan tenaga kerja yang ada untuk menganjurkan program terbaru; Wonderful Overseas Weekend @ WOW 2008; khas untuk adik-adik yang bakal melanjutkan pelajaran ke luar negara tahun ini.

InsyaAllah ia akan diadakan pada 1-3 Ogos 2008 di Bukit Cerakah, Shah Alam. Di samping dapat berkongsi pelbagai ilmu dan pengalaman untuk membantu persediaan kalian, pelbagai aktiviti menarik termasuk aktiviti outdoor turut disediakan. Penyertaan WOW 2008 dibuka kepada semua adik-adik yang akan ke luar negara; tidak terhad kepada kolej persediaan tertentu dan kursus pengajian tertentu. InsyaAllah melalui cara ini, anda dapat berkenal-kenalan dengan sahabat-sahabat baru yang mungkin bakal meneruskan pengajian di universiti yang sama dengan anda !!

Menariknya, walaupun anda akan menginap di chalet, anda hanya perlu membayar yuran yang sangat minima iaitu RM 35 sahaja! Kami hanya membuka penyertaan kepada 80 orang peserta. Keutamaan akan diberikan kepada adik-adik yang akan ke UK & Ireland.

Semasa menuntut di KYUEM, kami telah mempunyai pengalaman bekerjasama dengan sebuah syarikat perundingan, KRIM Enterprise. InsyaAllah iLuvislam akan bekerjasama dengan KRIM dalam beberapa aspek pengurusan terutamanya dalam menyediakan speakers. Setakat ini, Ustaz Hasrizal Abdul Jamil (saifulislam.com) telah memberi kata putus untuk menjadi salah seorang speaker WOW 2008.



Info Menarik Mengenai WOW 2008
  • Bukan hanya disertai oleh pelajar sesetengah kolej persediaan atau sesetengah bidang pengajian

  • Tinggal di chalet tetapi hanya perlu membayar RM 35!!
  • Melibatkan aktiviti-aktiviti outdoor
  • Hanya 80 tempat disediakan untuk pendaftaran


Bagi pertanyaan lanjut mengenai WOW 2008, anda boleh email-kan soalan kepada:

Muslimin: mat_ubi[at]yahoo[dot]com | Muslimat: wan_diana09[at]yahoo[dot]com

http://www.iluvislam.com/projects/admin/juden.jpg
http://www.iluvislam.com/projects/admin/dee.jpg
abang & kakak admin iLuvislam yang boleh dihubungi


Bagi pendaftaran pula, sila rujuk poster di atas.

Jangan lepaskan peluang ini..Mari mendaftar sekarang juga!!



InsyaAllah, jika pihak iLuvislam menganjurkan program-program lain sepanjang cuti kami, kami akan umumkan kelak. Kami sedar bahawa hari ini, tenaga kerja iLuvislam bukan sahaja dari UK & Ireland. Jadi insyaAllah, akan datang, kami akan raikan sahabat-sahabat lain juga melalui program-program yang lebih sesuai.

12 May 2008

Focus on the Solution, Not the Problem!



Focus on the Solution, Not the Problem!

sumber : http://www.stewartcruse.com/public/139.cfm


Do you ever find yourself so covered up in your problems that you couldn't find a solution if you tried? Many people have. Find out how you can change that in your life.


One day a farmer's donkey fell down into a well. The animal cried piteously for hours as the farmer tried to figure out what to do.

Finally he decided the animal was very old and the well needed to be covered up anyway. And since it just wasn't worth it to retrieve the donkey, he invited all his neighbors to come over and help him.

They all grabbed shovels and began to shovel dirt into the well.



At first, the donkey realized what was happening and cried horribly. Then, to everyone's amazement, he quieted down.

A few shovel loads later, the farmer finally looked down the well and was astonished at what he saw.

With every shovel of dirt that hit his back, the donkey was doing something amazing. He would shake it off and take a step up.

As the farmer's neighbors continued to shovel dirt on top of the animal, he would shake it off and take a step up.

Pretty soon, everyone was amazed as the donkey stepped up over he edge of the well and trotted off!


Hmmm.

Let me ask you a question...

Today are you likely to get some dirt thrown on you?

How about tomorrow?

And the next day?

Well, that realization will either get you depressed, or you'll feel like you just got the everlasting key to happiness.

Gosh, I hope you choose the second reaction.

Because I'll let you in on a little secret...

There is a solution to every problem. In finding the solution you may experience pain, but when you find the solution you will have a new way to solve problems in the future.

As soon as that donkey stopped bellyaching, he realized what his answer was.

There is no way, when we are upset, that we can think clearly enough to come up with the answers to the challenges we are
faced with.

And why do people get upset when they have oh-so- predictable challenges? Because most folks refuse to believe the basic tenet of life, which is...


EVERYBODY HAS PROBLEMS, EVERYDAY!!!

"That can't be!! John is always in a good mood!! He doesn't have the kind of problems like I do!!! He couldn't possibly!!!"

Look, in a few minutes someone just might burst through your door and tell you of some huge "problem" that just happened.

So instead of crying, do this...

1) Get the facts.
2) Write down all the options.
3) Weigh the consequences with the potential results of each option.

And make a decision!!!

Just do that.

Wait 'til later to cry.

Because your tears later will have a greater likelihood of being tears of joy over a successful effort that fixed that rotten
"problem" than it would be if the tears came earlier.

And remember, life isn't out to get you.

Just keep cool.

And shake it off.


11 May 2008

Antara Dua Darjat...

Sumber : All that shines inside the flight are made of pure gold like wash basin, frames, etc.......






Badrul's Comment:

Beginilah sikap pemimpim umat Islam...

Menghabiskan wang untuk kepentingan peribadi...

Kalaulah wang ini dimanfaatkan membantu ummat yang sengsara...






10 May 2008

Ayat – Ayat Cinta The Movie vs. Novel Ayat – Ayat Cinta










Ayat – Ayat Cinta The Movie

vs. Novel Ayat – Ayat Cinta


Salam perjuangan...


Pendahuluan

Pertama sekali, ana ingin meminta maaf kepada para pembaca sekalian atas kelewatan ana mengepos artikel ini disebabkan beberapa hambatan yang bersifat peribadi. Idea untuk menulis berkaitan dengan filem Ayat - Ayat Cinta datang setelah permintaan junior ana dari Pusat Asasi UIA kampus Nilai, ana sajikan kepada antum review filem yang diadaptasi daripada novel best seller Kang Abik, Ayat – Ayat Cinta.

Dalam membuat review ini ana bandingkan filem ini dengan novel Ayat – Ayat Cinta versi asal (berbahasa Indonesia). Bagi pembaca yang masih lagi belum menonton filem tersebut, antum boleh download daripada laman web http://www.dennyshotspot.com pada bahagian cinema gallery pada submenu indo movies. Filem ini sememangnya telah mencetuskan suatu fenomena Ayat - Ayat Cinta kerana ramai sahabat yang masih belum berkesempatan menonton filem ini asyik bertanya kepada ana. Lihat saja pada post ini ana yang lalu sebagai promosi kepada artikel ini, belum pun siap artikel, sudah ramai yang memberikan komen.


Filem arahan Hanung Bramantyo ini dimulakan dengan babak komputer Fahri, seorang mahasiswa Indonesia pada peringkat M.A. di Universiti Al Azhar Asy Syarif yang terkena serangan virus, sedangkan dateline untuk Fahri menyiapkan tesis hanya tinggal 3 hari sahaja lagi. Maka, dengan bantuan jiran Nasraninya, Maria dan rakan serumah Fahri, tesis tersebut siap juga akhirnya. (Dalam novel, permulaan cerita agak berlainan di mana Fahri bertekad untuk pergi bertalaqqi dengan Syeikh Usman Abdul Fattah di Masjid Abu Bakar Ash-Shidiq, Shubra El-Khaima walaupun cuaca sangat panas ketika itu).

Semasa berada di Wisma Nusantara, Fahri digambarkan sebagai seorang yang diminati oleh ramai pelajar wanita, sehinggakan ada pelajar yang berani memberikan surat cinta kepada Fahri. Babak ini sedikit sebanyak mencalarkan imej tsiqah beliau.

Ketika dalam perjalanan ke kelas talaqqi Syeikh Usman, Fahri diminta oleh Maria untuk membelikannya cd dan balasannya Fahri menerima jus mangga kesukaan beliau daripada Maria. Babak ini juga diselitkan dengan pertemuan Fahri dengan Noura di pasar. Ketika berada di kelas talaqqi, penonton dikejutkan dengan penggunaan suara wanita untuk mengalunkan bacaan al Quran mengikut kaedah qiraat 7. (takkan tak de kaset / cd suara lelaki?). Babak ini diakhiri dengan Fahri menyerahkan surat cinta yang beliau terima kepada syeikh Usman. Lalu Syeikh Usman memberi galakkan supaya beliau menikah untuk menghindari fitnah.

Dalam perjalanan pulang, Fahri bertemu dengan Asyraf, lalu mereka berbual – bual tentang pasukan bola sepak terkenal Mesir, Zamalek sebelum Asyraf mencaci dua orang wanita warga Amerika yang baru menaiki trem @ metro. Tidak berapa lama kemudian, suasana menjadi tegang apabila seorang lelaki Arab yang anti – Amerika mengherdik perbuatan seorang Muslimah yang memberikan tempat duduknya kepada perempuan tua warga Amerika tersebut. Fahri yang mencelah untuk meleraikan keadaan juga dimarahi oleh lelaki Arab tersebut. Mujurlah Asyraf membantu mendamaikan kedua belah pihak. (tapi lepas Fahri kena tumbuk la)

Fahri berkenalan lebih lanjut dengan wanita Amerika yang dibantunya, Alicia. Alicia memperkenalkan dirinya sebagai seorang wartawan dari Amerika yang sedang membuat kajian tentang Islam, lalu meminta Fahri untuk membantunya dalam membuat kajian berkenaan. Kebolehan Fahri bertutur dalam bahasa German juga ditonjolkan dalam babak ini.

Kritikan seterusnya dalam filem ini adalah apabila terdapatnya ikhtilat yang berlaku di antara Fahri dengan Maria ketika mereka mengambil angin di tepi Sungai Nil. Sedangkan dalam novel, Fahri digambarkan sebagai seorang yang sangat beriman dan bertaqwa serta menjauhi sebarang pergaulan bebas.

Pada malam itu, kesunyian kawasan perumahan mereka dipecahkan dengan suara si Bahadur yang memaki hamun Noura, jiran Fahri. Fahri menelefon Maria meminta beliau membantu Noura. Pada mulanya, Maria agak keberatan kerana takut dengan sikap panas baran si Bahadur, namun Maria turun juga membantu Noura setelah didesak oleh Fahri. Sekali lagi berlaku ikhtilat apabila Maria telefon Fahri, sedangkan dalam novel, Fahri hanya sms sahaja kepada Maria.

Keesokan harinya, si Bahadur yang menyedari bahawa Noura telah disorok oleh jiran – jirannya mula mengamuk. Manakala Noura pada masa yang sama berada di Wisma Nusantara, sedang menerangkan kepada Fahri, Nurul dan sahabat yang lain perihal dirinya yang ingin dijual oleh ayah beliau. Noura juga menerangkan bahawa dia bukanlah anak kepada Bahadur. Fahri turut hadir dalam perbualan tersebut, sedangkan dalam novel, Noura hanya menceritakan masalahnya kepada Nurul setelah dipujuk berkali – kali oleh Nurul.

Maka, Fahri meminta bantuan Syeikh Ahmad untuk mencari ibu bapa kandung Noura. Akhirnya, Noura berjaya dipertemukan dengan kedua orang tuanya. Di akhir majlis pertemuan itu, Noura menyerahkan surat cinta kepada Fahri. Fahri membaca surat itu dalam perjalanan pulang, sedangkan dalam novel Fahri hanya menyerahkan surat tersebut kepada Syeikh Ahmad.

Babak seterusnya, Fahri menerangkan tentang Islam kepada Alicia dengan ditemani oleh Aisya. (ikhtilat dijaga). Kebetulan, dalam sesi tersebut Fahri mendapat tahu bahawa Aisyah merupakan anak saudara kepada sahabat sepengajian beliau di kelas talaqqi Syeikh Usman, Eqbal Hakan Erbakan.

Seterusnya, Fahri memberitahu Syeikh Usman akan fitnah ‘cinta’ yang beliau hadapi. Syeikh Usman memberi cadangan untuk memperkenalkan Fahri dengan anak saudara kepada bekas anak murid beliau. Fahri serba salah pada mulanya tetapi setelah dinasihati oleh teman serumahnya, Saiful, beliau bersetuju.

Di ruang taaruf, Fahri terkejut besar apabila calon isterinya adalah Aisyah sendiri. Fahri terus menyatakan persetujuannya untuk menikahi Aisyah. Majlis perkahwinan yang berlangsung dengan penuh gilang gemilang itu ditangisi pula oleh Nurul dan Maria yang kecewa dengan berita tersebut. (dalam novel, Ustaz Jalal memberitahu Fahri akan hasrat Nurul untuk menjadi pasangan hidup Fahri pada malam sebelum pernikahan itu).

Rumah tangga Fahri dipenuhi dengan pergolakan, dimulai dengan sifat cemburu buta Aisyah terhadap Maria dan Nurul. Kedatangan Ustaz Jalal bersama isterinya pada suatu malam untuk menyatakan rasa hati Nurul terhadap Fahri menambahkan lagi suasana tegang rumah tanga mereka. (dalam novel, Ustaz Jalal dan isteri datang pada malam sebelum perkahwinan Fahri ketika beliau ingin mengambil barang – barang di rumah sewanya).

Filem ini mencapai kemuncaknya apabila Fahri ditangkap oleh pihak polis setelah didakwa oleh Nurul bahawa Fahri memperkosanya ketika membantu dia pada malam dihalau oleh si Bahadur. Manakala pada masa yang sama, Maria yang sangat kecewa dengan pernikahan Fahri ditimpa kemalangan jalan raya yang sebenarnya merupakan komplot jahat si Bahadur dan konco – konconya. Dalam penjara, teman sepenjara Fahri juga diubah wataknya kepada seorang penjenayah yang sememangnya bersalah dan agak tidak terurus berbanding teman sepenjara Fahri dalam novel pula merupakan orang – orang yang beriman, alim dan dizalimi pihak berkuasa.

Pelbagai usaha dijalankan oleh Aisyah untuk membuktikan bahawa Fahri tidak bersalah gagal kerana ketiadaan saksi utama, Maria (termasuk merasuah hakim?). Fahri juga dikecewakan dengan berita kematian Syeikh Usman juga berita penyingkirannya daripada Universiti Al Azhar. Mujurlah teman penjara Fahri memberi kata – kata semangat kepada Fahri supaya beliau bersabar dan redha dengan ujian yang menimpanya. Setelah mendapat berita kemalangan Maria, Fahri bergegas melawat Maria dan sekali lagi beliau diuji apabila doktor yang merawat Maria meminta Fahri menikahi Maria. Aisyah dengan keberatan mengizinkan Fahri mengahwini Maria kerana tidak mahu kehilangan suami dan ayah kepada anak yang sedang dikandungnya.

Maria yang hadir pada hari perbicaraan selanjutnya mengejutkan Bahadur dan konco – konconya. Akhirnya, Fahri dibuktikan tidak bersalah setelah diambil keterangan Maria yang menceritakan bahawa pada waktu yang didakwa itu, Noura menelefon rakannya dan rakaman perbualan tersebut diajukan kepada hakim. Noura juga akhirnya mengaku bahawa Bahadurlah sebenarnya yang merogolnya, dia hanya menuduh Fahri untuk membalas dendam atas perbuatan Fahri yang menolak cintanya.

Filem ini diubah lagi jalan ceritanya apabila rumah tangga Fahri sekali lagi dilanda badai apabila Fahri lebih banyak memberi tumpuan kepada Maria. Nasihat Saiful supaya Fahri pandai mengagihkan kasih sayang kepada kedua – dua isteri berjaya menyelamatkan keadaan. Filem ini diakhiri dengan kematian Maria ketika Fahri dan Aisyah mengajarnya solat.


Kesimpulan

Filem ini jika dibandingkan dengan novel beliau telah dibuang, diubah dan ditokok tambah antaranya:

  • Bahasa Arab 'ammi yang digunakan kurang memuaskan
  • Timeline filem yang terlalu laju
  • Babak Fahri jatuh sakit semasa balik dari kelas talaqqi Syeikh Usman tiada
  • Ketiadaan watak ayah Maria, Tuan Boutros
  • Perasaan cinta Aisyah, Maria, Nurul dan Noura terlalu jelas ditonjolkan
  • Babak Fahri dan teman serumah makan di atas sutuh tiada
  • Pemandangan di sekitar Mesir tidak ditunjukkan
  • Aisyah mempunyai sifat cemburu buta
  • Adegan Maria makan bersama - sama dengan Fahri dan kawan – kawan ditokok tambah

Tetapi mungkin ada pembaca yang membaca post ini lalu berkata "alah, kalau setakat hendak komen siapa pun boleh...". Ana tidak menyalahkan pengarah filem ini 100 % kerana kekangan dari segi kewangan, kehendak produser dan target sasaran serta pelakon yang betul – betul Islamik. Walau bagaimana pun, memberikan kredit kepada usaha pengarah dan ahli krew beliau yang bertungkus lumus dalam pembikinan filem ini yang boleh dianggap sebagai langkah permulaan kepada filem – filem bercorak Islamik pada masa akan datang. Amin...

A journey of a thousand miles starts with a single step